Depremde yıkılan evin arsası kimin olacak?
Yıkılan binaların arsalarına devletimiz tarafından el konulmayacak ve bu arsalar yapı sahiplerinin mülkiyetinde kalacaktır.
Depremzedelerin arsası ne olacak?
Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı yetkilileri, SABAH’ın sorularına yanıt olarak, depremden etkilenen vatandaşların mülkiyet haklarının korunacağını, bölgede mülk sahibi olan vatandaşlara yeni konut ve iş imkânı sağlanacağını, kamulaştırmanın kesinlikle söz konusu olmadığını söylüyor.
Yıkılan evlerin arazisi ne olacak?
Gökçe, “İlgili kanuna göre, yıkılan veya ağır hasar gören yapıyla mülkiyet ilişkisini belgelendirebilen kişiler hak sahibi olarak kabul ediliyor.” dedi. Bu kapsamda; hak sahipleri, evleri veya işyerleri felaket nedeniyle yaşanamayacak kadar büyük ölçüde yıkılan, yanan veya hasar gören afetzedeleri kapsıyor.
Yıkılan binanın yerine bina yapılır mı?
7. Yıkılan riskli binanın yerine yeni bir binanın yapılması Riskli binanın yıkılmasından sonra, malikler, hisselerine orantılı olarak en az üçte iki çoğunlukla binayı yeniden inşa etmeye karar verebilirler. Bu karar, karara katılmayanlara, sözleşmenin şartlarını içeren teklifle birlikte bildirilir.
Devlet yıkılan evi yapmak zorunda mı?
Deprem bölgelerinde deprem sırasında devletin sorumluluğu, yıkılan binaların yeniden inşası ve yaralıların tedavisi gibi temel ihtiyaçların karşılanmasıdır.
Hak sahipliği devredilir mi?
Afet mağdurlarının haklarının üçüncü kişilere devredilmesi mümkün değildir. Ayrıca hak sahibinin devredilmesi ve değiştirilmesinin yasak olduğunu vurgulamak isterim. Buna göre, konut hakkı bir işe devredilemeyeceği gibi, bir işe devredilme hakkı da konutla değiştirilemez.
AFAD hak sahipliği değerlendirildi ne yapmalı?
Sonuçlar mahalle ve köy muhtarlıklarında ilan edilecek olup ayrıca e-devlet üzerinden de öğrenilebilecektir. Vatandaşlarımız mağduriyet yaşamamak için 03.10.2023 – 17.10.2023 tarihleri arasında e-devlete başvuruda bulunarak veya AFAD Hak Sahipliği Bürosuna (Kilis Afad İl Müdürlüğü) başvurarak hak sahipliği sonucuna itiraz edebilirler.
Hak sahipliği red olanlar ne yapmalı?
Bu kapsamda; hakları yeterli görülmeyen (YTT) vatandaşlarımız, itirazlarını, Tablo 1’de belirtilen itirazlarını destekleyen bilgi ve belgelerle birlikte randevu tarihleri arasında bizzat veya yasal temsilcileri aracılığıyla Hak Sahipliği Ofislerine yapabileceklerdir.
Depremde yıkılan evlerin yerine yapılan evler ücretsiz mi?
Bu evler ücretsiz olmayacak. Evleri tamamen yıkılan veya ciddi şekilde hasar gören yararlanıcılardan masraflar tahsil edilecektir.
Deprem konutlarına ne kadar ödenecek?
DEPREM VATANDAŞLARIMIZA TEMİNAT VE KREDİ DESTEĞİ Konut için 750.000 TL, Ahırlı köy evleri için 1 MİLYON TL ve iş yeri için 400.000 TL; 2 yılı ödemesiz dönem olmak üzere azami 10 yıl vadeli faizsiz kredi desteği sağlıyoruz.
Hak sahipliği mi yerinde dönüşüm mü?
25) 7269 sayılı Kanun kapsamında uygun olanlar Yerinde Dönüşüm Projesinden faydalanabilir mi? Başvurunuza göre uygunsanız bu projeden faydalanamazsınız.
Depremde evin yıkılırsa ne olur?
Evin tamamen yıkılması durumunda poliçede belirtilen tam tazminat tutarı ödenecektir. Ayrıca DASK tarafından sigorta tazminatı için belirlenen bir azami tutar bulunmaktadır. Buna göre 25 Kasım 2022 tarihi itibarıyla DASK tarafından belirtilen en yüksek tazminat tutarı 640.000 TL’dir. Bu tutar, bir evin tamamen yıkılması durumunda ödenecek azami tutardır.
Yıkılan müstakil ev ne olacak?
(c) Kalkınma ve İskân Bakanlığınca afet bölgelerinde veya yakınında konut inşa etmek üzere görevlendirilen, imar planına dahil edilen veya bu konutlar için değer belgesi verilen aileler uygun kabul edilir ve bu ailelere yeniden yerleşim sağlanır veya konut kredisi sağlanır.
Arsa tapulu ev kentsel dönüşüme girer mi?
Konut imarlı binalar, tapulu kaçak binalar ve gecekondular da kentsel dönüşümden faydalanabilir. Kentsel dönüşüm için bir kişinin başvurusu yeterlidir. Binanın tüm sakinlerinin başvuruda bulunması gerekmez. Binanın dönüşümü ve tüm kararlar için 2/3 çoğunluk yeterlidir.
Depremde tapusu olmayan evler ne olacak?
Kapsama giren binalarda kanunen zorunlu olan DASK yoksa bu binalar elektrik, su ve doğalgaz gibi kamu hizmetlerinden yararlanamayacak. Bu hizmetlerden yararlanamayacak olsalar da DASK sigortası olmayan binaların satış ve kiralama işlemleri gerçekleştirilemeyecek.
Depremde yıkılan müstakil evler ne olacak?
Depremde hasar gören veya yıkılan; yapı yönetmeliğine uygun olarak evlerini yeniden inşa edemeyen vatandaşlarımız artık yerinde dönüşüm imkânından yararlanabiliyor” dedi. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, parsellere yapılacak yapıların parsel sınırlarına 1,5 metreye kadar yaklaşmasına izin verildi.
Depremde tapusu olmayan evler ne olacak?
Kanun gereği zorunlu olan DASK, kapsamına giren binalara takılmazsa bu binalar elektrik, su, doğalgaz gibi kamu hizmetlerinden yararlanamayacak. Bu hizmetlerden yararlanamayacak olsalar da DASK sigortası olmayan binaların satış ve kiralama işlemleri gerçekleştirilemeyecek.
Depremde yıkılan evin yerine ev yapılır mı?
Yıkılan evin yerine yeni bir ev yapılacaksa, daire sahipleri birlikte karar verirler. Karar verildikten sonra gerekli başvurular yapılır. Başvuru yapıldıktan sonra yıkılan binanın zemin etüdü yapılır. Amaç, zeminin sıvılaşıp sıvılaşmadığını ve ne kadar şiddetli bir depreme dayanabileceğini belirlemektir.
Yıkılan binadan kim sorumlu?
Binanın ilk deprem sonucu değil, birkaç deprem sonucu çökmesi halinde, mücbir sebep tek başına cezai sorumluluğu ortadan kaldırmaz. Bu gibi durumlarda, çökmeye neden olan etkenler analiz edilir ve binanın yapımında sorunlar tespit edilir edilmez müteahhidin sorumluluğu kabul edilir.