Maden devletin mi?
Maden Kanunu’nun 4. maddesine göre; “Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, üzerinde bulundukları arazinin mülkiyetine tabi değildir.” Bu nedenle Maden Kanunu’nun 4. maddesi ve Anayasa’nın 168. maddesi hükümleri dikkate alındığında, madenler üzerinde özel mülkiyet söz konusu olmayıp, madenler üzerinde bulundukları arazinin mülkiyetine tabidir.
Madenlerde devlet hakkı ne kadar?
17.) Altın ve gümüş çıkarılan maden sahalarında zenginleştirme/konsantre etme işlemleriyle konsantre cevher çıkarılması ve satışı halinde devlet hakkı, altın madenleri için en az %11, gümüş madenleri için en az %7 üzerinden hesaplanır.
Madenler kime ait?
Madenler, bulundukları arazi ne olursa olsun devletin malı olarak kabul edilir. Devlete, madenlerin toplum için mümkün olduğunca faydalı olacak şekilde işletilmesini sağlamak için belirli yetkiler verilmiştir. Bu yetki nedeniyle devlet, özel kişilere madenleri işletme veya madenleri kendisi işletme ayrıcalığı verebilir.
Maden ocaklarını kim denetler?
Bu görev, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı, ihtiyaca uygun yeterli sayı ve nitelikte teftiş ve denetim yetkisine sahip iş müfettişlerince yürütülür.” hükmüne göre, bu görevin iş müfettişleri eliyle yürütüleceği hükme bağlanmıştır.
Madenin sahibi kim?
Eti Maden İşletmeleriTürüDevlet kuruluşuKuruluş 1993MerkezÇukurambar, Çankaya, Ankara, TürkiyeSahibiTürkiye Varlık FonuWeb .tr2 satır daha
MTA bir devlet kurumu mu?
Genel Müdürlüğümüz; Kuruluş Kanunu’nun 1. maddesi gereğince kamu tüzel kişiliğine sahip, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı ve merkezi Ankara’da bulunan bir kamu kuruluşudur. Başlıca görevi Kuruluş Kanunu’nun 2. maddesinde belirtilmiştir. “Ülkemizde işletmeye elverişli maden ve taş ocağı alanları bulunmaktadır…”
Türkiye’de çıkarılan altının yüzde kaçı devletin?
Örneğin, çıkarılan altının ons fiyatı 800 dolardan azsa, hükümetin talebi %1’dir. 2.101 dolardan fazlaysa, hükümetin talebi %15’tir. 10 dolardan azsa, hükümet %1 alır. 37 dolardan fazlaysa, %15 alır.
Maden Devlet hakkı nasıl hesaplanır?
Grup madenlerinden çekilme %4’tür. Maden aktif olmasa ve işletme ruhsatı olsa bile, her yıl en az telif ücreti tutarında devlet hakları tahsil edilir. Ancak, devletin kaynak tuzları, lületaşı ve oltu taşı için ruhsat alması için bu koşul aranmaz.
Kimler maden ruhsatı alamaz?
Cevap: Genel Müdürlüğün merkez ve taşra teşkilatında çalışan memurlar, diğer kamu görevlileri, yevmiyeli işçiler ve sözleşmeli personel arama ve işletme ruhsatı alamazlar. Ayrıca yabancı uyruklular ve Türkiye Cumhuriyeti. Kanunlara uygun olarak kurulmamış yabancı şirketler Maden Kanunu kapsamında arama ve işletme ruhsatı alamazlar.
Yeraltı kaynakları kime ait?
“Madde 168. – Tabiî servetler ve kaynaklar Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Bunları arama ve işletme hakkı Devlete aittir.
Madenler hangi bakanlığa bağlıdır?
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
ETİ MADEN özel mi devlet mi?
Eti Maden, bor ürünlerine odaklanan bir Türk devlet madencilik ve kimya şirketidir. Eti Maden, bor ürünlerine odaklanan bir Türk devlet madencilik ve kimya şirketidir.
Madenlerde devlet hakkı nedir?
Bu Kanunda Devlet hakkı, maden çıkarma faaliyetinden elde edilen gelirin Devlete düşen ve imtiyaz sahibinin ödemekle yükümlü olduğu kısmı olarak tanımlanmıştır.
Maden ocağında çalışan işçinin maaşı ne kadar?
Bir madenci ne kadar maaş alır? Madenci olarak çalışan bir kişinin maaşı, deneyim süresi, şirket ve yapılan iş miktarı gibi birçok kritere bağlıdır. Aralık 2024 itibarıyla bir madencinin ortalama güncel maaşı 28’dir.
Maden ocağında kadın çalışabilir mi?
HAYIR. Madencilik, kablo döşeme, kanalizasyon arıtma ve tünel inşaatı gibi yer altı veya su altı işlerinde her yaştan kadının çalıştırılması yasaktır.
Eti maden özel mi devlet mi?
Eti Maden, bor ürünlerine odaklanan bir Türk devlet madencilik ve kimya şirketidir. Eti Maden, bor ürünlerine odaklanan bir Türk devlet madencilik ve kimya şirketidir.
Yeraltı kaynakları kime ait?
“Madde 168. – Tabiî servetler ve kaynaklar Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Bunları arama ve işletme hakkı Devlete aittir.
Maden nereye bağlıdır?
1889 yılına kadar Diyarbakır Kaymakamlığı görevini yürüten Maden, 1889-1924 yılları arasında Mutasarrıflık, 1924-1927 yılları arasında da Valilik makamında yönetilmiş, 1927 yılından sonra ise Elazığ Vilayeti’nin kaymakamlığı olmuştur. Maden, halen Elazığ iline bağlı bir ilçedir.
Çıkaran altının ne kadarı devletin?
Altının ons fiyatının yıllık ortalama fiyatı 2001 ile 2100 dolar arasındaysa devlet vergisi yüzde 14, 2001 doların üzerindeyse yüzde 15 olacak. Dün alınan kararın ardından devlet vergisi oranı yüzde 14’ten yüzde 17,50’ye, yüzde 15’ten yüzde 18,75’e çıkarıldı.