Karınca incitmez nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre doğru sözcük; “Karıncalara zarar vermez” şeklinde ifade edilmektedir. TDK sözlüğündeki anlamı ise; “Sıfat, mecaz, (karıncalara zarar vermez), karıncayı ezmez” şeklinde sunulmaktadır. “Karıncaincitmez” sözcüğü ayrı ayrı değil, birlikte yazılması gereken bir sözcüktür.
Karınca ezmez nasıl yazılır TDK?
Çok şefkatlidir, iyi kalplidir ve karıncaya bile zarar vermez. Yavaş hareket anlamına gelir. Bu kelime genellikle yanlış yazılır çünkü karıncalar ezmez. Doğru kullanımı “antezmez” şeklinde olmalıdır.
Karıncaincitmez birleşik mi?
Ayrıca bu kelimenin yazımı sıklıkla karıştırılmaktadır. Doğru yazımı, bileşik halde “Karıncaincitmez” yazılarak kullanılır.
Karıncaincitmez nasıl yazılır 2024?
Bu kelime karıncalara zarar vermediği için sıklıkla yanlış yazılır. Doğru kullanımı karıncalara zarar vermeyecek şekilde olmalıdır.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Unutumuvermiş ayrı mı?
Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre, yanına “unutuvermiş” kelimesi yazılıyor. Bu nedenle kelimenin doğru yazımı unutuluyor.
Ön yargı nasıl yazılır?
Başına aşağıdaki, yukarıdaki, ana, ön, arka, arkada, yan, karşı, içinde, dışında, ortada, büyük, küçük, sağ, sol, ileri, bir, iki, tek, çok, çift sözcükleri eklenerek oluşturulan bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: alt kurul, alt başlık; üst kat, üst kat; ana bilim dalı, ana dil; önsöz, önyargı; arka damak, gizli amaç; arka plan, arkaplan…
Akşam üzeri nasıl yazılır?
9. “Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayak altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı; akşam, gündelik, tatil, gerçeküstü, ikindi vakti, olağanüstü, öğle, öğleden sonra, eylemde, yalan; akşam, akşam vb.
Çörek otu nasıl yazılır?
TDK’ya göre black cumin kelimesinin birlikte mi yoksa ayrı ayrı mı yazıldığına dair tüm detayları derledik. En önemli konulardan biri kelimelerin doğru yazımıdır. TDK’ya göre black cumin kelimesinin doğru bir yazımı vardır. TDK’ya göre black cumin ayrı yazılması gereken bir sözcük türüdür.
Barissever nasıl yazılır TDK?
Barışsever, pasifist, pasifist, barışçı, barış yapıcı anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla yanlış yazılır. Doğru kullanımı pasifist olmalıdır.
Art arda nasıl yazılır?
Kelimenin doğru yazımı ardışık olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazılması yanlış olur.
Çokbilmiş nasıl yazılır TDK?
Yan yana yazılması gereken kelime gruplarından biri olarak bilinir. Birçok kişi ayrı yazılması gerektiğini düşünse de Türk Dil Kurumu’nda paralel olarak ele alınır.
Karincaincitmez nasıl yazılır?
TDK sözlüklerine göre “Karıncalar zarar vermez” sözü birleşik kelime olarak yazılmıştır.
Haydi mi Hadi mi?
Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Hadi, hadi” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “Hayli Hayli” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “hadi”dir.
Kadir Bilmez nasıl yazılır TDK?
“Geçmek”, “bilmek”, “dokunmak”, “dokunma” gibi fiillerin örnekleri…
Barissever nasıl yazılır TDK?
6. -an/-en, -r/-ar/-er/-ır/-ir, -maz/-mez ve -mış/-miş ekleriyle oluşturulan kalıplaşmış birleşik sözcükler yan yana yazılır: alaybozan, cankurtaran, çöpçatan, dalgakıran, çapa, gökdelen, yelkenli; akım topları, revolverler, pasifistler, basınç göstergeleri, kırıcılar, kabadayılar; baştan çıkaramaz, takdir edemez, edemez…
Çokbilmiş nasıl yazılır TDK?
Yan yana yazılması gereken kelime gruplarından biri olarak bilinir. Birçok kişi ayrı yazılması gerektiğini düşünse de Türk Dil Kurumu’nda paralel olarak ele alınır.
Sivrisinek TDK nasıl yazılır?
Sivrisinek herkesin kullandığı bir kelimedir. Sivrisinek kelimesinin TDK’ya göre anlamlarının dışında bir de doğru yazımı vardır. “Sivrisinek” kelimesinin doğru yazımı “Mücke” olmalıdır.
Ateşböceği nasıl yazılır TDK?
Ağustos böceği, ateş böceği, cırcır böceği, hamamböceği, ipek böceği, çiçek sineği, uğur böceği; kınkanatlı böcek, salyangoz vb. At sineği, et sineği, meyve sineği, sığır sineği, su sineği, uyuz sineği vb.