Çay ağacı Türkiye’de yetişir mi?
Türkiye’ye nispeten yeni gelen çay bitkisi, nemli tropikal ve subtropikal bölgelerin bir bitkisidir. Ülkemizde çay yetiştirme alanları doğuda Sarp köyünden başlayıp Ordu ilinin batısında Fatsa’ya kadar uzanır. Çay bahçeleri kıyıdan 30-35 km içeride ve 500-600 m rakımda uzanır.
Çay ağacı kaç yılda yetişir?
Her dem yeşil bir bitkidir. Kültürel önlemler (bakım, budama) alınmazsa ağaç görünümü alabilir. Çay bitkisi çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik üretim yaşı 50 yıl, yaşam süresi ise 100 yıldır.
Çayın yetişme koşulları nelerdir?
Çay bitkileri en iyi şekilde, en azından yüksek yağışlı, biraz daha serin iklimlerde büyür. Bu bitkiler asidik toprağı tercih eder ve farklı rakımlarda yetiştirilebilir. Şimdiye kadar çay bitkisinin deniz seviyesinden 2200 metre yüksekliğe kadar büyüdüğü ölçülmüştür.
Çay hangi aylarda ekilir?
Çay ne zaman ekilir? Çay Yetiştiricileri için İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi’ne göre, çay bitkileri oluşturmak için yeni sürgünler Ekim, Kasım ve Aralık aylarında ekilir. Budama ve bahçe temizliği aynı dönemde yapılırken, Mayıs ve Haziran ayları ot ayıklama ve gübreleme için ideal kabul edilir.
Çay bitkisi hangi illerde yetişir?
Türkiye’de çay yetiştiriciliği, Gürcistan sınırından başlayarak Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar Doğu Karadeniz bölgesinde gerçekleşir. Rize tek başına Türkiye çay üretiminin %85’ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller ise Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin’dir.
Çay nasıl çimlenir?
Tohumları seçtikten sonra önemli bir ipucu, tohumların ekilmeden önce 24 saat suda tutulmasıdır. Bu yöntemde, su üzerinde toplanan tohumlar atılır. Çay tohumlarının genellikle maksimum 20-25 gün içinde çimlendiği bilinmektedir.
Çay ağacının ömrü ne kadardır?
Herdem yeşil çay bitkisi doğada büyümesine izin verildiğinde bir ağaç görünümü alır. Uzun ömürlü çay bitkisinin yetiştirildiğinde 100 yıl yaşadığı bilinmektedir.
Çay güneşi sever mi?
Yeşil çay hazırlanacağı zaman bu çaylar örtülerle gölgelendirilir. Daha az güneş ışığı çay bitkilerinin daha fazla klorofil ve daha az polifenol molekülü üretmesine neden olur (bunlar çaya acı tadını veren moleküllerdir).
Çayın tohumu var mı?
Çay tohumları kalsiyum açısından zengin yağ tohumları arasındadır. Çay diğer bitkilerden daha fazla manganez içerir (KACAR ve ark. 1979). Çay tohumlarının manganez içeriği de önemlidir.
Çay soğuğa dayanıklı mı?
Çay bitkisi yapraklarını dökmeyen bir bitkidir. Yeterli sıcaklık ve neme sahip yerlerde sürgün oluşumu yıl boyunca devam eder. Sıcaklık ve nemin yetersiz olduğu yerlerde ise sürgün oluşumu soğuk mevsimde duraklar ve yaprak ve tomurcuk gelişmez.
Çayın anavatanı neresi?
Latince adı Camelia Sinensis olan çayın anavatanı Yukarı Britanya’dır. Buradan kuzeydoğu ve güneybatıya doğru yabani olarak yayıldığı düşünülmektedir. Bugüne kadar en önemli çay türleri olan Assam ve Çin çaylarından birçok melez üretilmiştir.
Çay fidanı nasıl yetişir?
Çay fidanları işlenmemiş toprağa veya saksılara yerleştirilir ve ağaç gibi dikilir. Büyümeleri için sulanmaları gerekmez. Çay fidanı kışın dışarıya dikilirse ölmez ve hatta büyüyebilir. Çay fidanları seyahat arabalarında satın alınabilir, ancak çok sık değil.
Çay kaç kez hasat edilir?
Çay yılda üç kez, birinci, ikinci ve üçüncü sürgünlerde hasat edilir. Genellikle, ilk sürgün Nisan ayının sonlarında başlar ve Haziran ortasına kadar sürer. İkinci sürgün Haziran ortasında başlar ve Ağustos ortasında sona erer ve son sürgün Ağustos ortasında başlar ve 15 Ekim’de sona erer.
1 dönüm yere kaç tane çay fidesi dikilir?
1000 m2 alana dikilecek fidan sayısı çeşide göre değişmektedir. 1 dekara dikilecek fidan sayısı 1000/sıra arası (cm)/fidan sıra arası (cm) olarak hesaplanır. 1000/2.50/1.
Dünyada en iyi çay nerede yetişir?
ASSAM: Hindistan’ın kuzeydoğusundaki alüvyonlu Brahmapoutre vadisinde bulunan Assam, ülkenin en büyük çay yetiştirme bölgesidir ve ülke üretiminin %50’sini karşılamaktadır. Dünyanın %13’lük bir üretim hacmine sahiptir. Assam’ı dünyanın en üretken çay yetiştirme bölgesi yapan şey zengin toprakları ve muson yağmurlarıdır.
1 dönümden ne kadar çay çıkar?
Ortalama olarak dekar başına 1 ton, 200 veya 1 ton, 100 kilogram çay üretiliyor. Bugün devlet, dekarda üretilen çayın yarısını, yani sadece 600 kilosunu satın alacağını söylüyor. Ayrıca hektar başına satın alınan 600 kilo günlük alım kotasıyla sınırlı olacak.
Türkiye’ye çayı getiren kişi kimdir?
Zihni Derin 1923 yılında Rize’ye geldi. Devlet hazinesine ait olan ve eskiden Garal Dağı olarak bilinen bölgede fidanlık işletmeleri için 15 on yıllık arazi ayrılmış. Bölgede yaptığı keşifler sırasında Batum’dan döndükten sonra bazı meraklıların getirip diktiği iyi gelişmiş çay fidanlarına rastladı.
Çay kaç kere hasat edilir?
Yılda üç kez hasat edilir, birinci, ikinci ve üçüncü sürgünler dahil. Genellikle, ilk sürgün Nisan ayı sonlarında başlar ve Haziran ortasına kadar sürer. İkinci sürgün Haziran ortasında başlar ve Ağustos ortasında biter, son sürgün Ağustos ortasında başlar ve 15 Ekim’de biter.
Çay fidanı nasıl yetişir?
Çay fidanları işlenmemiş toprağa veya saksılara yerleştirilir ve ağaç gibi dikilir. Büyümeleri için sulanmaları gerekmez. Çay fidanı kışın dışarıya dikilirse ölmez ve hatta büyüyebilir. Çay fidanları seyahat arabalarında satın alınabilir, ancak çok sık değil.