Mehmet Beyle nasıl yazılır?
Alınan cevapta, TDK’nın 2012 yılında yayımladığı Yazım Rehberi’nde şu ifadelere yer veriliyor: “Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, fahri ünvanlar, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar.”
Ahmet bey mi Ahmet bey mi?
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, gerçek bir akrabaya atıfta bulunmasa bile küçük harfle yazılmalıdır.
Bey küçük mü yazılır büyük mü?
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, fahri ünvanlar, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Kaymakam Erol Bey, Dr. Alaaddin Yavaşça; Sayın Prof.
Mustafa bey nasıl yazılır?
Dr. Mehmet Öz • Bir özel isme bağlı unvan, fahri unvan ve lakaplar büyük harfle yazılır. Mustafa Bey, Ahmet Efendi, Yüzbaşı Hasan Not: Akrabalık belirten kelimeler büyük harfle başlamaz.
Ahmetle nasıl yazılır?
UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…
Bey’e gelen ekler nasıl yazılır?
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözcüklerine eklenen ekleri ayırmak için kesme işareti (‘) konur: Nihat Bey’den, Ayşe Hanım’dan, Mahmut Efendi’den Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. Kısaltmaların eklerini ayırmak için kullanılır: Türkiye Büyük Millet Meclisi, TDK, Birleşmiş Milletler, ABD, televizyon vb. Daha fazla makale…
Halil Bey nasıl yazılır?
Kişisel adlar ve soyadlar büyük harfle başlar. Kişisel adlardan önce ve sonra gelen fahri unvanlar, unvanlar ve mesleki adlar büyük harfle başlar.
Ali Beye nasıl yazılır?
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, fahri ünvanlar, rütbe adları ve lakaplar da büyük harfle başlar: Ali YILMAZ, Prof.
Bakan Bey nasıl yazılır?
Özel isimler büyük harfle başlar. Sayın bakan, sayın cumhurbaşkanı, sayın rektör, sayın vali, sayın dost, sayın dinleyiciler, inciler, fındıklar, Minnoş, Pamuk…
Bey’den nasıl yazılır TDK?
DİKKAT: Akrabalık belirten kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablamın yanına gittim. Ayşe teyzemin pastası çok lezzetlidir. 3. Cümle içinde özel isim yerine kullanılan resmi veya ünvan kelimeleri büyük harfle başlar: Vali dün Uzakdoğu heyetini kabul etti.
Merhaba Murat bey nasıl yazılır?
Cümledeki ay ve gün isimleri küçük harflerle yazılır: Murat Bey Temmuz ayında tatile gidecektir.
Avukat bey nasıl yazılır?
Bu kelimenin doğru yazımı Bey’dir. İsmin ardından yazılan bu kelime büyük harfle başlar. Bazı yerlerde Beg olarak yazılır. Ancak doğru yazımı Bey olmalıdır.
Atilla Bey nasıl yazılır?
Attila (Latince: Attila, Yunanca: Ἀττίλα, yaklaşık M.Ö. 434–453) Hun topluluklarının hükümdarı olduğu 434 yılından 453’teki ölümüne kadar Hun İmparatorluğu’nun hükümdarıydı.
Osman Bey nasıl yazılır?
Osman Gazi veya Osman Bey olarak da bilinen (Osmanlı: عثمان بك, yaklaşık 1254–58, Söğüt – 1324, Bursa), Osmanlı beyliğini ve hanedanını kuran ve beyliğin ilk sultanı olan Türk hükümdarı ve generaliydi.
Abi mi ağabey mi?
Türkçede yazım yanlışı olan kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu’na göre bu kelimenin doğru yazımı “big brother”dır. “Brother” olarak yazılırsa bu yanlış bir kullanım olur.
Ali Bey’e nasıl yazılır?
“Ali Bey, Ayşe Hanım” mı? Cevap: Büyük harflerin kullanımıyla ilgili dernek rehberimizi kullanmanızı öneririz. “Zeit İnönü Başkanı, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım…” formları doğrudur.
Avukat Mehmet Bey nasıl yazılır?
» Kişi adlarından önce ve sonra gelen fahri unvanlar, unvanlar, lakaplar, meslek adları ve rütbeler büyük harfle başlar. » Kadı Mehmet Efendi, Avukat Mustafa, Zeynep Hanım… » Dün gece Yüzbaşı Hakan, bölüğüne tatbikat yaptırdı. » Hayvanların özel adları büyük harfle başlar.
Osman Bey nasıl yazılır?
Osman Gazi veya Osman Bey olarak da bilinen (Osmanlı: عثمان بك, yaklaşık 1254–58, Söğüt – 1324, Bursa), Osmanlı beyliğini ve hanedanını kuran ve beyliğin ilk sultanı olan Türk hükümdarı ve generaliydi.
Le la eki ayrılır mı?
Özel isimlere eklenen iyelik, hal ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.