İçeriğe geç

Bebek Aşıları Iyi Mi

Bebeklere neden aşı yapılmamalı?

Küçük bir bebeğe çok fazla aşı yapılırsa (ve çok sayıda ve farklı antijen verilirse), bu bağışıklık sisteminin işleyişini etkileyebilir ve birçok hastalığa yol açabilir. Bebekler doğumdan itibaren her dakika birçok yabancı antijenle karşılaşır. Annenin vücudundan ve çevreden gelen birçok mikroorganizma bebeğin vücuduna yerleşir.

Bebek aşılarının içinde ne var?

Aşıların içerdiği maddeler stabilizatördür. İçme suyunda (file, plastik şişe), antiasitlerde (mide ilacı), maden suyunda, anne sütünde 40 mikrogram/L, bebek mamasında 225 mikrogram/L. Bebeklerde alüminyumun güvenli günlük oral alımı 1 mg/kg’dır.

Bebeklere aşı yaptırmak zorunlu mu?

Türkiye’de zorunlu aşı uygulaması yoktur. Çocuklarının aşılanmasını istemeyen ebeveynler, başvuru formunu doldurarak bu zorunluluktan muaf tutulabilirler.

Bebek aşılarının yan etkileri nelerdir?

Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve iştahsızlık aşılamadan sonra ortaya çıkabilen sistemik semptomlardır. Farklı aşılar için farklı sıklıkta görülürler. Örneğin, oral polio aşısından sonra %1’den az bir sıklıkta görülürken, beşli karma aşıdan sonra %20 ila %40 arasında bir sıklıkta görülürler.

Aşı olmazsa ne olur?

Ancak aşılar olmadan anne sütü tek başına kızamık, kızamıkçık, tetanos ve difteri gibi ölümcül hastalıklara karşı koruma sağlayamaz. Dahası, bu hastalıklar yalnızca yaşamın ilk iki yılında ortaya çıkmaz, bu nedenle yalnızca çocukluk hastalıkları değildir.

Bebeklerde hangi aşı iz bırakır?

Genellikle aşılamadan sonra pansuman gerekmez. Aşılamadan sonra günlük aktivitelere devam etmekte bir sakınca yoktur. BCG aşılamasından sonra, aşının uygulandığı yerde ciltte küçük kırmızı bir kabarcık oluşabilir, bu kabarcık patlayabilir ve iz bırakabilir.

Bebek aşıları güvenli mi?

Aşılar son derece güvenli biyolojik ürünlerdir, ancak herhangi bir ilaç gibi yan etkilere neden olabilirler. Bu yan etkilerin çoğu hafiftir, örneğin hafif ateş, kızarıklık, şişlik ve aşının uygulandığı yerde ağrı. Bu yan etkiler yalnızca birkaç gün sürer ve tedavi edilebilir.

Aşı da cıva var mı?

Tüm enjeksiyon ve infüzyon ilaçlarının yapısında bulunur. Çok dozlu aşılarda kontaminasyonu (kontaminasyon riskini) önlemek için kullanılır. Bir etilciva bileşiğidir (sodyum etilciva salisilat).

Bebeklere vurulan özel aşılar nelerdir?

Sağlık Bakanlığı’nın tüm çocuklara ücretsiz olarak sağladığı aşıların yanı sıra, Sağlık Bakanlığı’nın önermediği ancak çocuklara önerdiğimiz aşılara “özel aşılar” denir. Bunlar rotavirüs aşıları, menenjit aşıları ve HPV aşılarıdır.

Çocuk aşısı yaptırmamak suç mu?

Aslında söz konusu yasalar genel bir aşılama zorunluluğu için herhangi bir yetkilendirme içermemektedir. Bu nedenle zorunlu aşılama için yasal bir dayanak yoktur ve zorunlu aşılama ancak yasayla açıkça düzenlenirse uygulanabilir.

Eski aşılar neden iz bırakır?

Şişlik büyüktür ve kabarcık şeklindedir. Kesedeki sıvı boşalır, kese kaybolur ve ciltte yüzeysel bir yara izi kalır. Bu iki ay içinde iyileşir ve yerini bir yara izi alır. Aşı doğru uygulansa bile bazı kişilerde yara izi bırakmayabilir.

Zorunlu aşılar nelerdir?

Yenidoğanlara ve çocuklara şu aşılar yapılır: Hepatit B aşısı, Hepatit A aşısı, BCG aşısı, 5’li kombine aşı, çocuk felci aşısı, kızamık aşısı, kızamıkçık aşısı, kabakulak aşısı, suçiçeği aşısı. Hepatit B aşısının ilk dozu, taburcu olmadan önce yenidoğanlara yapılmalıdır.

Yeni doğan bebeğe aşı yapılmazsa ne olur?

Tek bir bebek aşılanmazsa hiçbir şey değişmeyecektir, bu sadece bebeği hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirecektir. Ancak ülkedeki bebeklerin çoğu aşılanmazsa kızamık, suçiçeği ve çocuk felci gibi hastalıkların salgınlarına yol açabilir. Bu hastalıklardan kaynaklanan ölümler ve sakatlıklar tekrar edecektir.

Bebeklerde aşı önemli mi?

Aşılar bebekleri birçok ölümcül hastalıktan korur. Birkaç örnek verelim; Bebeklerde tüberküloz aşısı bebeklere tüberküloz hastalığı olan tüberküloza karşı bağışıklık kazandırır. Ayrıca difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, kızamıkçık ve kabakulak gibi hastalıklar aşılama ile önlenir.

Bebekler hangi aşıdan sonra yıkanmaz?

Aşılamadan sonra bebek yıkanabilir, ancak iki aylık BCG aşısından sonra bebek 48-72 saat (3 gün) yıkanamaz. Ebeveynler aşılamadan sonra oluşan şişlik veya kızarıklık nedeniyle bebeğin rahatsız olmasını önlemek isterlerse banyoyu birkaç gün erteleyebilirler.

18 aylık bebek aşısı yapılmazsa ne olur?

Aşılanmamış bir bebek hastalıklardan korunmaz. Vücudu hassas olduğu için bu hastalıklara çok kolay yakalanabilir. Bu durum, sürekli ateş, ishal ve bazı organların hasar görmesi gibi olumsuz durumlara yol açabilir. Ayrıca bebeğin hayatı tehlikeye girebilir ve çok geç olabilir.

Kızamık aşısı yapılmazsa ne olur?

Kızamık hastalığı; zatürre, menenjit ve orta kulak iltihabı, beyin hasarı ve ölüme yol açabilir. Ağır vakalarda ağır ölüme yol açabilir. Bulaşıcı hastalıklar grubuna ait olan bu hastalık ülkemizde ücretsiz aşı takviminde yer almaktadır.

Aşı yapılmaması gereken durumlar nelerdir?

Bir aşı bileşenine karşı anafilaktik reaksiyon durumunda, bu bileşeni içeren diğer aşılar uygulanmamalıdır. Tıbbi olarak teşhis edilen şiddetli bağışıklık yetersizliği durumunda (hastalık veya ilaç nedeniyle), canlı aşılar (BCG, MMR, oral polio aşısı, suçiçeği aşısı) uygulanmamalıdır.

Tetanoz aşısı yapılmazsa ne olur?

Tetanos aşısı yapılmazsa ne olur? Tetanos aşısı yapılmazsa, çoğunlukla kirli yaralanmalar yoluyla oluşan tetanos ölümcül olabilir. Yaygın tetanos durumunda, uygulanan tedavilere rağmen hastaların %10-30’u ölebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir